Бібліотека Свято-Успенського кафедрального собору м. Володимира-Волинського

2020-09-26

1

З давніх-давен повелося, що вогнище має підтримувати жінка. Мабуть тому, в бібліотеках працюють в основному жінки, які бережуть духовне тепло. Людина, що видає книгу, несе світло, радість, щастя. Таку людину ви зустрінете в бібліотеці Свято-Успенського кафедрального собору. Надія Леонтіївна Хавура – бібліотекар, невтомна трудівниця, порадниця для учнів, студентів, берегиня книг.

Спокійна вдача, глибока віра, привела 15-річну дівчину до Успенського собору. З того часу, матінка Надія - вірна помічниця храму. Ось уже 27 літ опікується собором Успіння Пресвятої Богородиці.

Точна дата початку роботи бібліотеки невідома (приблизно у 80-х роках 20ст.) З часом виявилось, що на книги дуже погано впливає вологість, температурний режим та свічки. Настоятель храму - Митрополит Володимир-Волинський та Ковельський - Володимир, запропонував перенести бібліотеку в приміщення Духовного училища.

Матінка Надія старанно веде інвентарні книги книжкового фонду. Досконало оволоділа комп`ютером, сканером, принтером. На кожного читача заведений формуляр, який матушка Надія сама друкує і ввела у нього потрібні дані користувача. Книжковий фонд бібліотеки становить чотири тисячі екземплярів. Перше, що вражає у бібліотеці - це зручність у користуванні. Нові книжкові “стінки”, на яких розмістилась старовинна і сучасна релігійна література. За підтримки Митрополита Володимира книжковий фонд завжди оновлюється. Дуже багато нових книг для дітей. Вони знаходяться в класі недільної школи. Для них створені асі умови.

Бібліотека при соборі – це діамант, тому що збереглися найцінніші скарби – книги. Такі, як: « Житіє святих» (7т.), «Волинь» (1903), «Біблія», «Святе Євангеліє», «Апостол», «Псалтир на всяку потрєбу», «Поради святих отців», «Акафісти», праці святих отців, проповіді, молитви, «Свята Літургія», «Молитвенный щит православного христианина», зібрання творінь святителя Іоана Золотоустого, «Минея» - збірник широких житій, розміщених у календарному порядку, біографії та духовні перемоги святих, художні твори прозаїків Срібного століття російської культури та багато ін.

Книжковий фонд бібліотеки поповнився колекцією з приватної бібліотеки – багаторічного настоятеля Свято-Успенського кафедрального собору, протоієрея (нині покійного) Ярослава Антонюка.

З благословення Володимира – Митрополита Володимира-Волинського і Ковельського, вийшла друком інформаційна брошура про Духовне училище Володимира-Волинського. У ній подана зрозуміла інформація про навчальний заклад, напрямки підготовки студентів училища. З брошурою можна ознайомитися у всіх благочинних Володимир-Волинської та Ковельської єпархій.

Матінка Надія бере активну участь у повсякденному житті собору, училища. Забезпечує доступність фонду й повноту надання інформації, що є цілющим джерелом одержання відомостей із книг.

1111111111111

Кiлькiсть переглядiв: 124

Коментарi