Бібліотека Володимир-Волинської гімназії ім. О. Цинкаловського

2020-09-27

1

Шкільна бібліотека…Саме в ній дитина вперше знайомиться зі самостійно прочитаною книгою, вчиться вибирати для себе одну найкращу з величезної кількості, які її оточують. Саме до неї поспішає і молодий, і досвідчений учитель, щоб знайти в книгах мудрість великих педагогів. Не проходять повз шкільну бібліотеку батьки, які хочуть вчитися, удосконалюватися. Скільки читачів, стільки й відповідей повинна дати шкільна бібліотека, нікого не обділивши увагою найпрекраснішого дива світу – книги. За влучним висловом В.О.Сухомлинського, школу неможливо уявити без бібліотеки, як народ без імені, без пам’яті, без історії; школа – це, перш за все, слово, книга і живі людські стосунки.

Бібліотека гімназії – це:

- книгозбірня для допитливих малюків та юних інтелектуалів;

- можливість торкнутися потаємних глибин народження мистецтва;

- творчий простір для спілкування й поповнення інформаційного багажу;

- методичний центр для розробки та акумуляції педагогічних інновацій, авторських програм;

- бібліотечно-інформаційний центр;

- місце, де чекають нових зустрічей з шанувальниками книги;

- розвиток пізнавальної та пошукової активності та кругозору учнів;

- співпраця з педагогічним колективом, батьками, громадськістю.

Бібліотека функціонує з 1970 року, але як бібліотека Володимир-Волинської гімназії з 2003 року з дня заснування закладу нового типу. У 2009 році бібліотека гостинно відкрила свої двері в оновленому приміщенні з великим книгосховищем та чудовим читальним залом на 16 посадкових місць. Приміщення бібліотеки естетично оформлене, багато квітів. Панує справжня атмосфера духовності

Фонд бібліотеки становить 21112 примірників. Із них: підручників – 11492 примірники, художньої і галузевої літератури – 9620 примірників.

Сьогодні до бібліотеки прийшов новий читач із новим світосприйняттям, сучасними потребами, літературними уподобаннями. Сам навчально-виховний процес, науково-дослідницькі роботи, що пишуть учні, потребують пошуку, прочитання та впорядкування інформації, користування фондами архівів, музеїв і уся робота яка проводиться в бібліотеці спонукає, допомагає гімназистам в оволодінні основами інформаційної культури.

Гімназія розташована на вулиці 20 липня, на якій колись проживала родина Нітецьких і дотепер живе племінниця видатного дослідника О.Цинкаловського, Наталія Назарівна. І тому у 2009 році в гімназії було відкрито меморіальний стенд О.Цинкаловського, а у приміщенні бібліотеки оформлено експозицію видатного дослідника. У 2010 р. учні гімназії працювали над проєктами «Сторінки досліджень О.Цинкаловського», у яких зібрали, дослідили, вивчили та оформили матеріали про населені пункти Волині, які досліджував видатний археолог. За ініціативою гімназійного колективу: учнів, батьків, вчителів було надіслане клопотання про присвоєння нашому закладу імені О.М.Цинкаловського. У 2013 році гімназії присвоєно ім’я О.Цинкаловського.

В бібліотеці постійно проводяться заходи з інформаційної, бібліотечно-бібліографічної, виховної, читацької культури учнів: бібліотечні уроки, презентації книги, диспути., свята книги, конкурси, зустрічі, вечорниці, вистави.

Тісна співпраця бібліотекаря, учителів, батьків та учнів сприяє тому, що бібліотека в школі є не просто інформаційний заклад, а і важливий чинник життя великого шкільного колективу, природний і незалежний шлях до знань, центр духовності та відродження наших національних ідеалів.

11

Кiлькiсть переглядiв: 144

Коментарi