«... коли хочеш перемогти ворога - поважай його" Андрій Кокотюха ( до 50-річчя з дня народження)

2020-11-13

/Files/images/robocha_papka/avtori/Forum_vydavtsiv_2017.236.jpg

Андрій Анатолійович Кокотюха ( 50 років) – сучасний український письменник, сценарист, журналіст. Автор понад 70 художніх, документальних та науково-популярних книжок і понад 100 сценаріїв, член Української кіноакадемії та Асоціації письменників детективного і пригодницького жанрів . За його романами знімають художні фільми. Лідер книжкових продажів в Україні, за що відзначений як "Золотий письменник" України. Неодноразовий лауреат та володар Гран-прі (2006) міжнародного конкурсу "Коронація слова". Живе і працює в Києві.

Народився (17 листопада 1970 р. у м. Ніжині, Чернігівської обл.) в родині зварювальника і медичної сестри. Перший художній твір написав у віці 7 років. До 12 років читав і писав лише казки. Мріяв стати бібліотекарем. Працював збиральником меблів, різноробочим та муляром на будівництві. Закінчив факультет журналістики Київського університету ім Тараса Шевченка.

Письменник любить збирати гриби та читати книги (він має список книг, які читає). За рік може прочитати до 90 книг. Але обов’язкове правило письменника – читати 100 сторінок в день. Не любить українських політиків, футболу, борщу, вареників, макаронів, хімії як шкільного предмету, їздити громадським транспортом, стояти в чергах.

Книжки А. Кокотюхи виходять друком майже в усіх українських видавництвах, котрі видають сучасну літературу: "Смолоскип", "Кальварія", "Фоліо", "Піраміда", "Нора-Друк", "Зелений Пес". Він постійно співпрацює з найбільш популярними українськими газетами, журналами і телеканалами. За однією такою публікацією на студії ім. О. Довженка зняли кіно під назвою "Тупик". Написав сценарії для декількох документальних фільмів з циклу "Кримінальні історії" на каналі ICTV. За мотивами роману "Легенда про Безголового" знято телевізійний художній фільм. Низка творів чекає на екранізацію. Пише українською і російською мовами.

Андрія Кокотюху називають майстром справжнього і завжди різного детективу: ретро-роману, історичного, готичного, кримінального тощо. Детектив - жанр унікальний і універсальний. Можна легко вплести любовну лінію, висловити філософські міркування і небанальний погляд на історичні події. Можна перетворити героя в антигероя, а потім показати його справжнє, зовсім вже несподіване обличчя. Можна ... Та хіба мало що можна придумати ще, переслідуючи головну мету - прикувати увагу читача до того, що відбувається і утримувати його до останньої сторінки! І це вдається сучасному українському авторові. З детективами познайомимось у слідуючій публікації.

Кiлькiсть переглядiв: 309

Коментарi