"...а онде під тином опухла дитина, голодная мре..." Т.Г.Шевченко

2020-11-24

1

День вшанування пам`яті жертв Голодомору, щорічно відзначається в Україні в останню суботу листопада.

В міській бібліотеці для дорослих діє виставка-реквієм "Холодний подих згаслої свічі", присвячена невинним жертвам Голодомору. На ній представлені монографії, документи, щоденники, свідчення тих, хто вижив, фото, документальні, художні книги та статті, які містять додаткову архівну інформацію про причини, перебіг і наслідки найстрашнішої трагедії в історії українського народу ХХст. про голодомори 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947років. Документи розповідають про здійснення органами держбезпеки масових політичних репресій, у тому числі й з метою приховування правди про Голодомор, простежено геноцид українського народу через штучні голодомори, організовані більшовицькою владою. Майже 70 років документи радянських органів державної безпеки зберігались під грифами секретності та були недоступними для дослідників.

Україна згадує мільйони убитих геноцидом і особливо тих, завдяки кому правда про комуністичний злочин стала відомою світу. Люди правди - українці та іноземці, чиї свідчення та дослідження зберегли факти голоду.

У травні 1933року, протестуючи проти нищення України, вчинив самогубство визначний письменник Микола Хвильовий, який говорив: "Голод - явище свідомо організоване".

Митрополит Греко-католицької церкви Андрій Шептицький у посланні "Україна в передсмертних судорогах" 24 липня 1933р. закликав християн всього світу поширювати правду про Голодомор і надавати допомогу.

Український письменник Улас Самчук видав у 1934р. у Львові роман "Марія" - перий художній твір про Голодомор.

Америкканський журналіст та історик Вільям Генрі Чемберлін відвідав Україну, після чого в 1934 році оприлюднив факти Голодомору в книзі "Залізна доба Росії"

Харківська вчителька Олександра Радченко вела щоденник, за що наприкінці 1945р. отримала вирок - 10 років у таборах ГУЛАГУ.

"Ваші мертві вибрали мене..." так про себе сказав американський вчений Джеймс Мейс, який першим дослідив історію Голодомору 1932-1933 років і визначив його геноцидом українського народу. Він опитав і записав розповіді 210 українців, що пережили голод, з усіх регіонів України. Наполегливість і впевненість історика принесли йому повагу одних і недоброзичлевість інших. Це за його пропозицією, ми вшановуємо жертв голоду запаленням свічок. За його участі у столиці постав пам`ятник жертвам Голодомору. Книга Джеймса Мейса "Україна: матеріалізація привидів" про минуле і сучасне України. Частину праць публікують вперше. За словами вдови дослідника: "Він знав, що в Україні вирішується доля не тільки Європи, а й усього світу"

Як могло так статися, що майже в центрі Європи, гинув з голоду на очах усього цивілізованого світу великий слов`янський, європейський народ - українці?

На ці та інші запитання дадуть відповіді книги: у IX томах "Великий голод в Україні", "Український хліб на експорт: 1932-1933", "Розсекречена пам`ять", В.Сергійчука "Як нас морили голодом", А.Бондарчука "Знімали у тайзі кіно про хліб", "Голодомор у першій столиці", Д.Соловей "Сказати правду", Л.Осауленко "П`ять колосків на граніті", Енн Епплбом "Червоний голод. Війна Сталіна проти України", "Непокараний злочин. Забуте добро" та багато ін.

Пам`ятаємо всіх убитих голодом сім мільйонів українців і свідомі того, що виживши у 1933-му, вистоявши у 2014-му, переможемо і в майбутньому!

1

Кiлькiсть переглядiв: 353

Коментарi