Вербна неділя і Чорнобильська трагедія

2021-04-25

1

1 Сьогодні Вербна неділя. Освячуються пучечки вербових гілочок. Після завершення богослужіння починається дійство. Дорослі та діти хльоскають гілками один одного, примовляючи: "Не я б'ю, верба б'є. За тиждень - Великдень, недалечко червоне яєчко!".

Цього року це свято збігається із днем Чорнобильської трагедії. 35 років тому сталася катастрофа планетарного маштабу - аварія на Чорнобильській АЕС. Реактор було повністю зруйновано, а будівля енергоблока і покрівля машинного залу частково обвалилася. Спалахнула пожежа, яку вогнеборці ліквідували до 5 години ранку. Проте пізніше пожежа великої інтенсивності сталася у центральному залі четвертого блока. Гасили її з гвинтокрилів до 10 травня. Зупинити її активне виверження радіоактивних речовин зі зруйнованого реактора, вдалося лише наприкінці місяця, ціною масового опромінення десятків тисяч людей, яких пізніше назвали ліквідаторами.

35 років - такий малий відрізок часу, щоб стерти з людської пам'яті причини і наслідки Чорнобильської катастрофи. Незагоєна на тисячоліття рана, ще свіжа, а наш північний сусід, ось уже сьомий рік посипає її сіллю. Чи то реактивними снарядами, мінами різного і навіть забороненого калібру. В ім'я чого "маленький сірий чоловічок" (за Ліною Костенко) сіє чорну біду в нашій країні? Невже манія царя - вседержителя імперії зла, так затьмарила мізки, що змушує переступати всі межі людської моралі й міжнародного права? Недавно почули, як президент США Дж. Байден ствердно відповів на запитання журналіста, чи вважає він Путіна вбивцею. Нарешті хоч один високий політик належно охарактеризував третього президента Росії.

Українське прислів'я стверджує: "До пори, до часу родить враже сім'я, а таки дождеться - клюне півень в тім'я". Мудрі афоризми та приказки наших прадідів перевірені життям і багаторічним досвідом. У них закладено правдиву біблійну дійсність: зло неминуче буде покарано.

Минає Вербна неділя. У скверах, лісах, селах дорослі та діти посадять верби, калину, горобину - одвічних символів України. Від покоління до покоління передається ця чудова традиція. І жодна ворожа сила не здатна засіяти нашу землю смертоносним металом. Ми захистимо її, заоремо рани плугами і засіємо зерном. На щастя, на добро і процвітання незалежної держави нині і навіки віків.

Кiлькiсть переглядiв: 114

Коментарi