Мандруємо світом книжок: ФРЕНСІС СКОТТ ФІЦДЖЕРАЛЬД

2021-11-17

1

Народився ФРЕНСІС СКОТТ ФІЦДЖЕРАЛЬД (24 вересня 1896) - американський письменник, представник "втраченого покоління".

За кілька місяців до його народження дві його сестри раптово померли. Сім'я жила цілком затишно, завдяки багатій тітці та спадщині Моллі від власної багатої родини. Фіцджеральда віддали до католицьких шкіл. Він виявився яскравим учнем, який особливо цікавився літературою.

Пройшли роки. Фіцджеральд познайомився із Зельдою Сейр , дочкою судді. Вони закохалися і заручилися, але вона розірвала все, переживаючи, що він не зможе їх фінансово підтримати. Фіцджеральд переглянув свій перший роман "По цей бік раю" , який відразу приніс йому визнання. Це доля не тільки головного героя твору, але й самого автора і його покоління, обпаленого Першою світовою війною. Роман приваблює правдивістю. Як прямий результат, він і Зельда змогли відновити свої заручини і одружилися того ж року в Нью-Йорку в соборі Святого Патріка. Їхня єдина дочка Френсіс Скотт Фіцджеральд (відома як "Скотті") народилася в жовтні 1921 року.

21 грудня 1940 року Фіцджеральд пережив ще один серцевий напад у своєму будинку. Він помер майже миттєво, у віці 44 років. Його тіло забрали назад у Меріленд на приватний похорон. Оскільки він більше не був католиком, Церква відмовила йому у похованні на католицькому кладовищі; натомість він був похований на кладовищі Роквіль Юніон. Зельда загинула через вісім років у пожежі в притулку, де вона мешкала і її поховали поруч з ним. Вони залишались там до 1975 року, коли їхня дочка Скотті успішно подала клопотання про перенесення їхніх останків на сімейну ділянку на католицькому кладовищі.

Фіцджеральд залишив поза собою недобудований роман "Останній магнат" , а також плідну продукцію новел та чотири завершені романи. У роки після його смерті його творчість стала більш оціненою та популярною, ніж будь-коли за його життя, особливо "Великий Гетсбі"(1925). Сьогодні він вважається одним із найбільших американських письменників минулого століття.

Пропоную незабутні цитати із унікальної книги про таємничого Джея Ґетсбі

«А в голові лунає одна думка: живеш тільки раз, тільки раз»;

«Якщо забрати одну цеглинку, може зруйнуватись уся будівля»;

«Я думав, що ви людина пряма та чесна. Я вважав, що в цьому і є ваша таємна гордість»;

«Стриманість в судженнях – запорука невичерпної надії»;

«Завжди дуже важко новими очима побачити те, з чим встиг так чи інакше зжитися»;

«Кожна людина схильна підозрювати за собою хоча б одну фундаментальну доброчесність: я, наприклад, вважаю себе одним з небагатьох чесних людей, які мені відомі»;

«Чуття до основних моральних цінностей подаровано природою не всім в однаковій мірі»;

«Жодні расові чи духовні відмінності між людьми не можуть зрівнятися з тією різницею, яка існує між хворою і здоровою людиною»;

«Немає сум’яття більш спустошливого, ніж сум’яття неглибокої душі»;

«Якщо тобі раптом захочеться осуджувати когось, згадай, що не всі люди на світі володіють тими перевагами, якими володів ти».

Автор надзвичайно майстерно передав приховану за карнавальною яскравістю життя, психологічну надломленість післявоєнного покоління.

Це захоплююча й вишукана казка про Америку, в якій показано американську мрію, що обернулася трагедією. Короткий зміст. Простий чоловік Нік, живе близько своєї кузини Дейзі зі своїм багатим чоловіком Томом. Неподалік мешкає мільйонер Гетсбі. Він ходить в рожевих костюмах і організовує вечірки. Раптом Нік, одержує від Гетсбі запрошення в гості. Гетсбі просить Ніка, щоб він організував зустріч з кузиною Дейзі. Виявляється, що Гетзбі давно кохав Дейзі. Їхнє знайомтво трапилось до того, як Гетсбі, не маючи ні копійки, пішов на війну.

Нік у своєму домі організовує зустріч закоханих. Між ними зав'язуються стосунки. Дейзі не переживає за себе, бо знає що в чоловіка давно є коханка, але не відомо, хто та жінка. Нік знав, що коханка Тома, це дружина власника автомобільної майстерні.

Розв'язка наступає тоді, коли Дейзі, Гетсбі, Нік та Том були на гуляннях у Нью-Йорку. Багато було емоцій, алкоголю і сварок. По дорозі додому, ненароком Дейзі збиває коханку чоловіка.Том думав, що за кермом сидів Гетсбі та ще більше гнівається на суперника. Розповідає про свої підозри панові Вільсону. Той стріляє в Гетсбі, а потім і в себе.

Раджу прочитати гучну історію тієї епохи.

Роман читається легко. Ідеально підходить для всіх, хто хоче поринути в життя 20століття. Сьогодні є цікавим та актуальним для читачів в Україні та в усьому світі.

Кiлькiсть переглядiв: 131

Коментарi