• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини, події бібліотеки
  • "В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!" -ДО СВЯТОЇ ПОКРОВИ, 80-ї РІЧНИЦІ СТВОРЕННЯ УПА, ДНЯ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА, ДНЯ ЗАХИСНИКА І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ

"В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!" -ДО СВЯТОЇ ПОКРОВИ, 80-ї РІЧНИЦІ СТВОРЕННЯ УПА, ДНЯ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА, ДНЯ ЗАХИСНИКА І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ

2022-10-12

2

14 жовтня - значуща дата, яка щорічно переповнює гордістю та хвилюваннями серця мільйонів громадян нашої України. Українці святкують День захисника України – свято звитяги українського лицарства, а також день пам’яті та пошани всіх, хто впродовж століть боровся і бореться за державний суверенітет України.

Створення та існування УПА – найбільший феномен української історії ХХ ст. Адже ті, хто відстоював незалежність України в сорокові роки мали «прослизнути» через страшні 20-30 роки. Воїни УПА були виховані тими націоналістами, які пережили 1917-1920 роки з вірусом більшовизму. Вони боролися за Україну всіма доступними методами, але і без вагань жертвували життям: якщо криївку знаходили радянські розвідники, то її мешканці вкорочували собі віку, щоб не потрапити в руки ворога.

В нашій бібліотеці діє унікальна виставка, яка доповнена книгами з домашньої бібліотеки краєзнавця - Ярослава Царука. Він нам їх подарував, ще при житті. З книг ви дізнаєтесь про бої та вояків УПА. Скільки вояки УПА провели операцій проти німецьких окупантів? Яких втрат зазнали при цьому? Якою була зброя, їжа? Як робили споруди під землею? Відповіді на всі питання, знайдете у книгах.

У бібліотеці зберігаються вишиті роботи зв’язкової УПА-ОУН –Ганни Голячук. В дарунок нам приніс її рідний брат, полковник медичної служби - Голячук Петро. Роботи Ганни вражають своєю технікою вишивки. Зберіглися світлини сестри та мами. Подушка-ясічок оздоблена ініціалами, рушник вишитий чорними та червоними нитками, фартух оздоблений кольоровим квітковим орнаментом. Дівчина встигла закінчити перший курс гімназії Володимира-Волинського, а 14 січня 1945 року її, молоду, ще зовсім юну красуню, за «доносом», арештували. 10 років тюрми провела в «ОЗЕРЛАГу» (особливо закритий табір для небезпечних політичних в’язнів). Не зламали Ганну люті морози в Іркутській області. Вижила і повернулась у 1955 році додому хворою, але щасливою. У 1992 році реабілітована. Понад усе Ганна вірила в Україну і свою ласку та любов проявила у кожному вишитому хрестику.

На книжковій виставці представлені книги : "Воєнне мистецтво Двавньої Русі", "Історія Нової Січі, або останнього Коша Запорозького", "Козацькі вожді України", "Україна в революційну добу", "Вони боролися за волю України", "Поле битви - Україна. Від "володарів степу", до "кіборгів"" . Книги познайомлять вас з усією воєнною історією України від давнини до сьогодення.

Кiлькiсть переглядiв: 97

Коментарi