• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини, події бібліотеки
  • ОЛЕНА ІВАНІВНА ПОЛОНСЬКА-КАЗМИРЧАК -ЖИТТЯ З КОМЕТАМИ І МОЛИТВАМИ. 120 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВИДАТНОЇ ВЧЕНОЇ АСТРОЛОГИНІ

ОЛЕНА ІВАНІВНА ПОЛОНСЬКА-КАЗМИРЧАК -ЖИТТЯ З КОМЕТАМИ І МОЛИТВАМИ. 120 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВИДАТНОЇ ВЧЕНОЇ АСТРОЛОГИНІ

2022-11-21

ке

Небесна механіка - один з найскладніших розділів теоретичної астрономії. Саме волинянка Олена Полонська дала відповіді на питання, які не давали спокою астрономам всього світу.

Вчена із світовим іменем, тричі професорка - з філософії, математики та астрономії - Олена Полонська-Казмирчак. Вона народилась 21 листопада 1902 року в с. Селець Володимирського повіту Волинської губернії. Найцікавіші її роки - студентські. Перші самостійні кроки були у Львові.

Про неї знімають фільми та пишуть книги. На честь неї в жовтні 1978 року названо планету, хоча вона походить з маленького села на володимирщині. Провідні астрономи світу досі користуються її працями.

Полонська-Казмирчак досліджувала рух комет і відповідала на запитання: звідки беруться ці загадкові, майже примарні об'єкти — чи вони народжуються у Сонячній системі, чи є залишками протопланетної речовини?

Спираючись на власні методики та програми, Олена Полонська першою у світі розробила безперервну числову теорію руху комети Вольфа за весь історичний (1884—1984) період її спостережень.

Завдяки здійсненим нею теоретичним дослідженням та розрахункам руху комет за 400 років американські астрономи відшукали «загублені» спостерігачами комети. Українська вчена вперше точно визначила, як впливають на рух комет збурюючі дії великих планет, і підтвердила своїми розрахунками існуючу гіпотезу щодо захоплення комет Сонячною системою.

В 1952 році заарештована за підозрою в «шпигунській діяльності», з січня до серпня місяця перебувала у місцях ув'язнення мд срср. Була виправдана і відпущена на волю за відсутністю доказів.

Олена Полонська авторка багатьох наукових праць, у тому числі 70 публікацій за кордоном, але життя її закінчилось у стінах монастиря.

Хоча була зовсім сліпою, постійно проводила лекції в ленінградській Духовній академії.

Під кінець життя Полонська-Казмирчак прийняла чернечий постриг. На її довгому, без трьох місяців 90- річному шляху, було надто багато подій, як для однієї людини. У 1992 році вона померла.

Похована на цвинтарі видатних астрономів, на території Пулковської обсерваторії.

КЕ

Кiлькiсть переглядiв: 100

Коментарi